Obavijest o dodjeli priznanja “Rudi Supek” prof. dr. sc. Ingi Tomić Koludrović

Na sjednici Predsjedništva Hrvatskog sociološkog društva održanoj 29.11.2019. prema Pravilniku o dodjeli priznanja jednoglasno je odlučeno da se priznanje „Rudi Supek“ za iznimna značajna postignuća, uspjehe i zasluge za razvoj sociologije i HSD-a dodijeli prof. dr. sc. Ingi Tomić Koludrović.

Doprinosi laureatkinje razvoju sociološke struke, ali i razvoju HSD-a kao našeg strukovnog udruženja su višestruki, no potrebno je spomenuti kako je kolegica Tomić Koludrović u dva mandata bila i predsjednica HSD-a u kojima se posebno posvetila internacionalizaciji Društva te je značajno doprinijela kvaliteti rada Društva. Cijeli tekst obrazloženja o dodjeli priznanja možete pronaći u prilogu.

Uručenje priznanja održat će se 23.01.2020. u Društvu sveučilišnih nastavnika (Frankopanska 22) tijekom Svečane sjednice Društva s početkom u 18 sati kada će laureatkinja održati i predavanje. Detaljnije informacije o Svečanoj sjednici i predavanju bit će objavljene tijekom sljedećeg tjedna.

Predavanje: Rod i ‘rodna ideologija’ – u čemu je problem?, 16.1. Split

Poštovane kolegice i kolege,

zadovoljstvo nam je pozvati Vas na predavanje pod naslovom Rod i ‘rodna ideologija’ – u čemu je problem?. Predavanje se održava u okviru ciklusa ‘Sociološki razgovori’, u organizaciji splitske podružnice Hrvatskog sociološkog društva.

Predavanje će održati dr. sc. Rebeka Anić (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – područni centar Split). Navedeno predavanje uz raspravu održat će se u četvrtak 16. 1. 2020. s početkom u 18.00h na adresi Zagrebačka 3, Split (Predavaonica Umjetničke akademije, Sveučilište u Splitu).

Veselimo se Vašem dolasku!

Srdačan pozdrav,

Doc. dr. sc. Marija Lončar
Hrvatsko sociološko društvo, podružnica u Splitu

Toni Popović, mag.soc.
Hrvatsko sociološko društvo, podružnica u Splitu

Predavanje: Što je „integracija migranata“ Stare politike i novi problemi – 15.01., Zadar

Poštovani članovi,

Pozivamo vas na javno predavanje pod naslovom Što je „integracija migranata“ Stare politike i novi problemi, koje će održati prof. dr. sc. Saša Božić (Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru) i dr. sc. Simona Kuti (Institut za migracije i narodnosti, Zagreb) u srijedu, 15.01. u 18 sati, u Gradskoj knjižnici Zadar. Predavanje se održava u sklopu ciklusa javnih predavanja („Javna sociologija“) u organizaciji zadarskog Odjela za sociologiju.

Sažetak predavanja možete pronaći ovdje.

Poštovani članovi,

Podružnica HSD-a u Splitu poziva Vas na predavanje Darije Ivošević u sklopu ciklusa „Sociološki razgovori“, pod naslovom: “Iskustvo outanja gej muškaraca“. Predavanje će se održati u četvrtak 19. 12. u 18 sati u predavaonici Umjetničke akademije, Zagrebačka 3, Split.
Više možete pročitati na sljedećoj poveznici: Sociološki razgovori – poziv na predavanje – Darija
Veselimo se Vašem dolasku!

Predavanje “Rodna dimenzija strategija kućanstava u Hrvatskoj”, 28.11., Split

Poštovane kolegice i kolege,

zadovoljstvo nam je pozvati Vas na predavanje pod naslovom Rodna dimenzija strategija kućanstava u Hrvatskoj. Predavanje se održava u okviru ciklusa „Sociološki razgovori“, u organizaciji splitske podružnice Hrvatskog sociološkog društva.

Predavanje će održati Augustin Derado (Institut društvenih znanosti – područni centar Split). Navedeno predavanje uz raspravu održat će se u četvrtak 28. 11. 2019. s početkom u 18.00h na adresi Zagrebačka 3, Split (Predavaonica Umjetničke akademije, Sveučilište u Splitu).

Veselimo se Vašem dolasku!

Srdačan pozdrav,

Doc. dr. sc. Marija Lončar
Hrvatsko sociološko društvo, podružnica u Splitu

Toni Popović, mag. soc.
Hrvatsko sociološko društvo, podružnica u Splitu

Predavanje mr. sc. Mirka Petrića: „Žene i mediji: turske sapunice u Hrvatskoj“ 27.11., Zadar

Pozivamo vas na predavanje mr. sc. Mirka Petrića, višeg predavača na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru, pod naslovom „Žene i mediji: turske sapunice u Hrvatskoj“, koje će biti održano u srijedu, 27.11. u 18 sati, u Gradskoj knjižnici Zadar.

Gledate li turske televizijske serije? Zašto vas privlače „sapunice“? Na ova pitanja, koja se posljednjih godina često postavljaju ženama u Hrvatskoj, pokušat će odgovoriti predavanje koje će se održati u srijedu, 27. studenog 2019. s početkom u 18 sati, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar. Mr. sc. Mirko Petrić, viši predavač na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru, u tom će predavanju iznijeti i raspraviti rezultate kvalitativnog istraživanja provedenog na temu ženske potrošnje medijskih sadržaja kojima se često spočitava trivijalnost i kulturna bliskost „Balkanu“. Kvalitativna građa prikupljena istraživanjem upućuje na to da intervjuirane žene ne gledaju turske serije stoga što zbog „kulturne bliskosti“ prepoznaju „svijet života“ prikazan u njima. Njihova su čitanja medijski pismena, a „trivijalni žanr“ pokazuje se poticajnim predloškom za učenje i reflektiranje o svijetu i kod visokoobrazovanih žena.

Predavanje se održava u sklopu ciklusa javnih predavanja i diskusija „Javna sociologija“ u organizaciji Odjela za sociologiju. Istraživanje na kojem se temelji predavanje provedeno je unutar projekta „Relacijski rodni identiteti: modernizacijske i razvojne perspektive“.

Ovaj je rad financirala Hrvatska zaklada za znanost projektom HRZZ-IP-2016-6-6010.

Predavanje Anite Dremel “Stakleni strop: o ekonomskoj rodnoj nejednakosti” 27.11., Osijek

27. 11. 2019. u 12.20 sati na Filozofskom fakultetu Osijek (L. Jägera 9, Osijek) u sobi 25 održati će se aktivnost u okviru Socioloških predavanja osječke podružnice Hrvatskog sociološkog društva – predavanje Anite Dremel, pod naslovom: Stakleni strop: o ekonomskoj rodnoj nejednakosti.

Svi su dobrodošli i veselimo se susretu!
Osječka podružnica HSD-a

Komemoracija za izv. prof. dr. sc. Zorana Žugića

Obavijest o komemoraciji

Djelatnici i studenti Kineziološkog fakulteta oprostit će se od izv. prof. dr. sc. Zorana Žugića (u mirovini) koji je preminuo u utorak 19. studenog 2019. godine u 66. godini života na komemoraciji, koja će se održati u srijedu 27. studenog 2019. godine s početkom u 12.00 sati u malom amfiteatru Kineziološkog fakultetaHorvaćanski zavoj 15, Zagreb.

Zoran Žugić rođen je 30.09. 1953. u Zemunu. Diplomirao je 1976. na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Na istom je Fakultetu magistrirao 1981. godine iz područja sociologije masovnih komunikacija. Doktorirao je 1987. na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Na Kineziološkom fakultetu (Fakultetu za fizičku kulturu)  radio je od 1978. – 2006. godine, najprije u zvanju asistenta a od 1988. u zvanju docenta. 1998. izabran je u zvanje izvanrednog profesora. Predavao je različite predmete: „Osnove marksizma“, „Teoriju i praksu socijalističkog samoupravljanja“, „Kineziološku sociologiju“, „Sociologiju sporta“ te „Kineziološku komunikologija“ na svim razinama studija. Objavio je 70-ak znanstvenih i stručnih radova te tri knjige: Informacijsko društvo-nova paradigma (1988.), Uvod u sociologiju sporta (1996.) i Sociologija sporta (2000.).

Komemorativni sastanak u spomen na akademika Ivana Cifrića

Poštovane, poštovani,
u prilogu Vam dostavljamo poziv na komemorativni sastanak posvećen životu i djelu što ga je za sobom ostavio akademik Ivan Cifrić.
Sastanak priređuje Razred za društvene znanosti HAZU, u srijedu, 20. studenoga 2019. u 12 sati, u velikoj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu.
Sastanak će otvoriti akademik Gordan Družić, tajnik Razreda, a o životu i djelu akademika Cifrića govorit će akademik Davorin Rudolf i prof. dr. sc. Krunoslav Nikodem.
S poštovanjem,
HAZU

 

Prilog je dostupan na sljedećoj poveznici: Komemorativni sastanak u spomen akademiku Ivanu Cifriću_20 11 2019

Poziv na javno predavanje: Prof. Franka Welza “Sociology in Contemporary Society”, Zagreb, četvrtak 21. 11. 2019. u 18.00 sati

Poštovane kolegice i poštovani kolege,

iznimno nam je zadovoljstvo uputiti Vam pozivnu notu na javno predavanje koje će u suorganizaciji Sekcije za teorijsku sociologiju Hrvatskoga sociološkog društva i Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod naslovom „Sociology in Contemporary Society“ održati prof. Frank Welz (Innsbruck University, Faculty of Social and Political Sciences). Naznačeno predavanje uz, dakako, popratnu diskusiju će se održati u četvrtak 21. 11. 2019. u 18.00 sati Društvu sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika (Frankopanska 5A, Zagreb).

Prof. Frank Welz renomirani je sociolog koji je publicirao mnoštvo radova iz tematskih područja sociološke teorije, sociologije kulture, posebice prava, te povijesti sociologije. U središtu njegovoga istraživačkog interesa primarno je teorijsko propitivanje krucijalnih značajki makro-historijskih promjena, napose aktualne transformacije suvereniteta. Također, intelektualno je zaokupljen razvijanjem i inkorporiranjem pristupa „historijske epistemologije“ u sociologiju. Trenutno se bavi „teorijom društvenog djelovanja“ pod čime se podrazumijeva pomno seciranje te apliciranje teorija i koncepata autora poput Foucaulta, Bourdieua i drugih.

Između brojnih odgovornih funkcija kojih je (bio) nositelj, valja izdvojiti da je u razdoblju od 2015. do 2017. obnašao mandat predsjednika Europske sociološke asocijacije.

Veselimo se Vašem dolasku i prilogu diskusiji!

Uz izraze štovanja te uz lijepi pozdrav,

Doc. dr. sc. Krešimir Žažar, voditelj Sekcije za teorijsku sociologiju HSD-a