Dodjela priznanja “Rudi Supek” – Javno predavanje prof. dr. sc. Ognjena Čaldarovića: Cjelovitost i posebnost naše sociologije

Poštovane kolegice i poštovani kolege,
čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas na Svečanu sjednicu Hrvatskog sociološkog društva povodom dodjele priznanja “Rudi Supek” koja će se održati u petak 15. prosinca 2017. s početkom u 18.00 sati u Staroj gradskoj vijećnici Grada Zagreba, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5, Zagreb.
Ovim će povodom ovogodišnji dobitnik priznanja prof. dr. sc. Ognjen Čaldarović održati javno predavanje pod naslovom Cjelovitost i posebnost naše sociologije.
Srdačan pozdrav,
prof. dr. sc. Jasminka Lažnjak
predsjednica Hrvatskog sociološkog društva

Poziv Sekcije za sociologiju medija na predavanje dr. sc. Dine Vozab, 13.11.2017., 17.30h

Drage kolegice i kolege,

pozivam vas na predavanje pod naslovom Repertoari političke informiranosti i politička participacija u medijskom okolišu visokog izbora dr.sc. Dine Vozab sa  Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Predavanje će se održati 13.11. (ponedjeljak) u knjižnici Instituta za razvoj i međunarodne odnose (Vukotinovićeva 2) s početkom u 17:30 sati. Sažetak predavanja možete pronaći u nastavku poruke.

Svi zainteresirani za rad Sekcije za sociologiju medija također su dobrodošli na sastanak koji će se održati nakon predavanja. Raspravljat će se o planiranim aktivnostima Sekcije u 2018. godini i razvoju sociologije medija u Hrvatskoj. Nadam se da se vidimo u što većem broju!

Srdačan pozdrav,

Dr. sc. Paško Bilić

– SAŽETAK –

Repertoari političke informiranosti i politička participacija u medijskom okolišu visokog izbora

Normativne teorije demokracije pretpostavljaju dobro informiranog građanina koji će s dovoljno znanja moći donositi kvalitetne političke odluke u različitim oblicima građanskog angažmana. Brz tehnološki razvoj i promjene medijskih sustava, sve veći broj medijskih sadržaja i formata i razvoj društvenih medija povećavaju izbor informacija i otvaraju nove mogućnosti za komunikaciju građana. S druge strane, isti ti fenomeni stvaraju nove rizike u obliku fragmentacije publika i isključivanja građana iz javne sfere što podupire zabrinutost oko utjecaja medija na političku participaciju i budućnost demokracije. U ovom izlaganju preispitat će se krajnja točka u procesu političke komunikacije- prakse informiranja građana i eventualni učinci informiranja na njihovu spremnost da se politički angažiraju u novom medijskom okolišu. Međutim, učinci informiranja ne moraju biti jednosmjerni i jednoznačni za sve građane. Ovdje se sugerira da se medijske publike u novom medijskom okolišu, u kojem imaju mnogo veći izbor informacija i medija koje mogu koristiti na različite načine, stratificiraju, te da se ovisno o njihovoj stratifikaciji razlikuju načini na koji se one informiraju. To je posebno izraženo u „novom medijskom okolišu“, okolišu „visokog izbora“ (Prior, 2007) medija, te u kontekstu modela „masovne-samo komunikacije“ (Castells, 2009) ili „umrežene komunikacije“ (Cardoso, 2011). U takvom okolišu u kojem postoji velik izbor različitih informacija, u kojem se kreiraju nove medijske prakse pretraživanja, izbjegavanja, dijeljenja ili kreiranja informacija, u kojem su medijski korisnici autonomniji, selektivniji i participativniji, te u kojem se medijske publike fragmentiraju, polariziraju i kreiraju specifične medijske repertoare, mnogo je teže govoriti o jednosmjernom ili jedinstvenom učinku medija na, primjerice njihovu političku participaciju. Osim teorijskih pristupa prema odnosu upotrebe medija, informiranja i političke participacije, u izlaganju će se predstaviti i rezultati empirijskog istraživanja o repertoarima političke informiranosti i dimenzijama političke participacije u Hrvatskoj.

Poziv na osnivački sastanak Sekcije za sociologiju sporta HSD-a

Poštovane kolegice i kolege,
Pozivamo članove i članice Hrvatskog sociološkog društva na osnivački sastanak Sekcije za sociologiju sporta pri Hrvatskom sociološkom društvu, a koji će se održati u petak, 27.10. 2017, u 17 sati na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu (Horvaćanski zavoj 15, Fakultetska vijećnica / soba br. 33 u prizemlju).
Nadam se da se vidimo u što većem broju!
Srdačan pozdrav,
dr.sc. Marko Mustapić

Poziv za prikupljanje podataka za 13. broj newslettera o međunarodnim publikacijama članova HSD-a

Poštovani članovi i članice HSD-a:


U pripremi je trinaesti broj newslettera koji sadrži informacije o radovima koje su prethodnom razdoblju članovi HSD-a objavili u međunarodnim časopisima te u zbornicima i knjigama izdanim od strane međunarodnih izdavača.

Stoga molim sve kolegice i kolege koji su u razdoblju između 1.04.2017. i 1.10.2017. objavili radove u međunarodnim publikacijama da do 23.10. ispune online obrazac koji se nalazi ovdje.

 
Podsjećam, u formular nije potrebno upisivati sažetke radova – oni se preuzimaju iz CROSBI bibliografije autora i njihovih prijavljenih članaka.


Unaprijed hvala.

Srdačni pozdravi,
Tanja Vučković Juroš

Poziv na javno predavanje: Dr. Steffen Roth “Futures of a Distributed Memory. A Global Brain Wave Measurement (1800-2000)” Zagreb, ponedjeljak 18. 9. 2017. u 15.00h

Iznimno nam je zadovoljstvo uputiti Vam pozivnu notu na javno predavanje koje će u suorganizaciji Sekcije za teorijsku sociologiju Hrvatskoga sociološkog društva i Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod naslovom „Futures of a Distributed Memory. A Global Brain Wave Measurement (1800-2000)“ održati dr. Steffen Roth (La Rochelle Business School (Francuska) / Yerevan State University (Armenija)). Naznačeno predavanje uz, dakako, popratnu diskusiju će se održati u ponedjeljak 18. 9. 2017. u 15.00h u konferencijskoj dvorani knjižnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (I. Lučića 3, Zagreb)

Sažetak rada uz kojeg se vezuje predavanje odnosno biografska crtica predavača dostupni su nekoliko redaka niže.

Veselimo se Vašem dolasku i prilogu diskusiji!

Dr. sc. Krešimir Žažar, voditelj Sekcije za teorijsku sociologiju HSD-a

Nastavi čitati Poziv na javno predavanje: Dr. Steffen Roth “Futures of a Distributed Memory. A Global Brain Wave Measurement (1800-2000)” Zagreb, ponedjeljak 18. 9. 2017. u 15.00h

Tribina o ženskim ljudskim pravima i reproduktivnom statusu u Hrvatskoj, 3. ciklus

3. ciklus Tribine o ženskim ljudskim pravima i reproduktivnom statusu u Hrvatskoj održat će se u petak 30. lipnja 2017. u 19:00 sati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, dvorana 1.
Više o sudionicima i temama možete pročitati ovdje.
Pozivamo zainteresirane članice i članove Hrvatskog sociološkog društva da se pridruže raspravi na Tribini.
U ime sekcije “Žena i društvo” HSD-a,
s poštovanjem,

Branka Galić,
voditeljica Sekcije

Interdisciplinarna znanstvena tribina: Ljudska prava žena i njihov reproduktivni status u hrvatskom društvu

U organizaciji Sekcije Žena i društvo HSD-a i Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u 24. i 31. svibnja 2017. na Filozofskom fakultetu u 19 sati, dvorana 1 održat će se interdisciplinarna znanstvena tribina o ljudskim pravima žena i njihovom reproduktivnom statusu u hrvatskom društvu.

Više o temama te sudionicama i sudionicima tribine možete pronaći ovdje.  Planira se održati još jedan termin s novim gostima u lipnju, ali o tome ćemo ćete biti obaviješteni naknadno.

Tribina je zamišljena kao interdisciplinarna znanstvena tribina, ali koja bi se zajedno sa sudionicama iz aktivističkih organizacija u nekoliko termina posvetila pitanjima aktualnog stanja ženskih reproduktivnih prava i statusa žena u hrvatskom društvu, pogotovo s obzirom na najavljenu promjenu zakona, prema odluci Ustavnog suda i donošenje novog zakona o reprodukciji u RH. Tribinom bismo željeli argumentirano osnažiti znanstvenu platformu za ostvarivanje pravne sigurnosti žena u pogledu prava na izbor, kao i osigurati praktične mogućnosti neometane dostupnosti, stručnog i sigurnog pobačaja u Hrvatskoj, u skladu sa zakonom, za sve one žene koje se nađu u toj nezavidnoj situaciji.

Stoga pozivamo zainteresirane članice i članove Hrvatskog sociološkog društva da se pridruže raspravi na Tribini.

U ime sekcije “Žena i društvo” HSDa,

s poštovanjem,


Branka Galić,
voditeljica Sekcije

Poziv na predavanje HOMO INTERNETICUS: Sociological Perspectives about the Utilization of the Digital Technology

Sekcija za sociologiju medija HSD-a organizira predavanje profesora Bogdana Nadolu, West University of Timisoara, Rumunjska, pod naslovom
HOMO INTERNETICUS: Sociological Perspectives about the Utilization of the Digital Technology
Predavanje će se održati 24.05.2017. u 11:00h u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu (Trg kralja Tomislava 21/I).
Veselimo se Vašem dolasku!
Voditelj sekcije za sociologiju medija Hrvatskog sociološkog društva
dr.sc. Paško Bilić

Predstavljanje knjige „Muslim Civil Society and the Politics of Religious Freedom in Turkey“

Sekcija za sociologiju religije Hrvatskog sociološkog društva i Institut za društvena istraživanja u Zagrebu – Centar za istraživanje društvenih nejednakosti i održivosti

Vas poziva na predstavljanje knjige

Muslim Civil Society and the Politics of Religious Freedom in Turkey

(Oxford University Press)

autora

dr. sc. Jeremy F. Waltona

(Max Planck Institute for the Study of Religious and Ethnic Diversity (MPI-MMG); ttingen, Germany).

Izlaganje će se održati u ČETVRTAK, 25. svibnja 2017., u 15:00h u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu (Trg kralja Tomislava 21/I). Predstavljanje knjige održat će se na engleskom jeziku.

Veselimo se Vašem dolasku!

S poštovanjem,

dr. sc. Branko Ančić dr. sc. Tijana Trako Poljak
voditelj Sekcije za sociologiju religije HSD-a

predstojnik Centra za istraživanje društvenih nejednakosti i održivosti (IDIZ)

tajnica Sekcije za sociologiju religije HSD-a