In memoriam

S velikom tugom vas obavještavamo da nas je napustio naš kolega i prijatelj, uvaženi profesor emeritus Ognjen Čaldarović.

Profesor Čaldarović bio je jedan od najplodnijih hrvatskih sociologa te je tijekom svoje bogate karijere objavio i uredio više desetaka znanstvenih knjiga te objavio više od stotinu znanstvenih radova u znanstvenim i stručnim domaćim i stranim časopisima.

Tijekom svog radnog vijeka, profesor Čaldarović se bavio s velikim brojem aspekata, disciplina i istraživačkih područja suvremene sociologije, kao što su urbana sociologija, urbanizam, urbano planiranje javnih prostora, sociologija rizika, sociologija vremena, sudjelovanje građana u donošenju odluka o planiranju grada te mnogobrojnim teorijskim konceptualizacijama u oblasti urbanih studija u rasponu od nekoliko desetljeća. Neosporan je njegov doprinos suvremenoj hrvatskoj i međunarodnoj sociologiji o kojem svjedoče mnogobrojne knjige i objavljeni članci, ali i istraživačke studije mnogobrojnih naših gradova, područja i aspekata.

Profesor O. Čaldarović je tijekom svog dosadašnjeg djelovanja razvio i značajan interes prema primijenjenoj sociologiji pa je u tom smislu proveo niz istraživanja u kojima je ispitivao mogućnost provedbe „socijalne prosudbe“ (social assessment) različitih sistema koji se unose u ljudski habitat, proučavajući reakcije stanovništva, ali i dimenzije narušavanja kvalitete okoliša. Njegovi napori u proučavanju navedenih dimenzija utjecali su na činjenicu da je u proteklih dva desetljeća sudjelovao ili vodio niz međunarodnih i domaćih istraživanja iz navedenih područja.

Profesor Čaldarović bio je istaknuti član Hrvatskog sociološkog društva te je vršio funkciju predsjednika u dva navrata (1990-1992, 2011-2013). Dobitnik je priznanja Rudi Supek za 2019. godinu za iznimno značajna postignuća, uspjehe i zasluge u  proširivanju znanstvenih spoznaja na polju sociologije te za organizaciju, rad i djelatnostima društva.

Ostavivši veliki trag u domaćoj sociologiji i u brojnim životima Ognjen Čaldarović će nam istinski nedostajati.

Združeni poslijediplomski sveučilišni studij “Sociologija regionalnog i lokalnog razvoja”

Raspisan je Natječaj za upis 10 studenata na Međunarodni združeni poslijediplomski sveučilišni studij Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja Sveučilišta u Zadru (Hrvatska) i Sveučilišta u Teramu (Italija) za stjecanje akademskog stupnja doktor/doktorica znanosti iz znanstvenog područja društvenih znanosti, znanstveno polje sociologije akademska godina 2022./2023.

Više pročitajte ovdje.

Na marginama rada: iskustva rada na određeno i sezonskog zapošljavanja u Hrvatskoj

četvrtak, 26. svibnja održava se javna tribina pod nazivom Na marginama rada: iskustva rada na određeno i sezonskog zapošljavanja u Hrvatskoj, koja će ugostiti dr. sc. Tea Matkovića (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu) te Katarinu Jaklin, mag. soc. (IDIZ) i mr. sc. Jelenu Ostojić, asist. (Odsjek za sociologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu). Tribina se odvija u sklopu programa Javne sociologije, u organizaciji zadarskog Odjela za sociologiju.

Javna sociologija – Digitalni monopoli: kontradikcije i alternative

U četvrtak, 28. travnja 2022. s početkom u 18 sati, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, u formi javne tribine i zajedničke diskusije, bit će predstavljeni nalazi i glavni teorijski argumenti nedavno objavljene knjige „The Political Economy of Digital Monopolies: Contradictions and Alternatives to Data Commodification“ autora: Paška Bilića, Tonija Pruga i Mislava Žitka.

Digitalne platforme u središtu su pozornosti znanstvenika, političara, regulatora i šire javnosti zbog njihova ogromnog, ali većinom netransparentnog utjecaja na društvo i ekonomiju. Razvijajući i primjenjujući analizu društvenih i vrijednosnih oblika (social form, value form), autori se kritički osvrću na mainstream teorijske pristupe i analize, ukazujući na analitičku potrebu da se platforme poput Googlea i Facebooka promisle u kontekstu njihova profitnog usmjerenja i tokova novca generiranog oglašavanjem i komodifikacijom korisničkih podataka.

Na tribini sudjeluju autori:

  1. sc. Paško Bilić (Institut za razvoj i međunarodne odnose, Zagreb),
  2. sc. Toni Prug (Odsjek za kulturalne studije, Filozofski fakultet, Rijeka),
  3. sc. Mislav Žitko (Odsjek za filozofiju, Filozofski fakultet, Zagreb).

Diskusiju moderira: doc. dr. sc. Krešimir Krolo (Odjel za sociologiju, Sveučilište u Zadru).

Događanje se održava u sklopu ciklusa javnih predavanja i diskusija – Javna sociologija, u organizaciji Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.

Poziv na promociju knjige dr. sc. Rahele Jurković: “Sport i migranti u Hrvatskoj: kulturnoantropološka studija integracije izbjeglica”

Dragi članovi i prijatelji HSD-a,
Pozivamo Vas na promociju knjige dr. sc. Rahele Jurković: “Sport i migranti u Hrvatskoj: kulturnoantropološka studija integracije izbjeglica” koja će se održati u utorak, 12.4.2022. u 12:30 u Vijećnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu (Ivana Lučića 3, 10 000 Zagreb).
Na promociji će govoriti: prof. dr. sc. Marijeta Rajković Iveta, doc. dr. sc. Marko Mustapić, Matej Verli i autorica knjige.

Priopćenje Hrvatskog sociološkog društva o ruskoj oružanoj invaziji na Ukrajinu

Hrvatsko sociološko društvo se pridružuje Europskom sociološkom društvu (ESA) i Međunarodnom sociološkom društvu (ISA) u osudama ruske oružane invazije na Ukrajinu. Zgroženi smo počinjenim nasiljem te neprihvatljivim kršenjem međunarodnih sporazuma i standarda recipročnosti.  

ISA statement on the Russian military offensive happening in Ukraine 

Statement on the armed invasion of Ukraine | European Sociological Association 

The ESA Executive Committee statement on the war in Ukraine | European Sociological Association

Hrvatsko sociološko društvo solidarno je sa svima koji su izravno pogođeni ruskom oružanom invazijom i svima koji podržavaju slobodu, suverenost i teritorijalni integritet Ukrajine. Izražavamo posebnu solidarnost s ukrajinskim sociologinjama i sociolozima koji prolaze kroz strahote ratnih razaranja. Ujedno iskazujemo i solidarnost sa sociologinjama i sociolozima, ali i ostalim građanima Ruske Federacije i Bjelorusije, koji su digli glas protiv rata i protiv režima u obranu demokracije i ljudskih prava.

Hrvatsko sociološko društvo kao dio međunarodne sociološke zajednice, koja broji više od pet tisuća sociologa i sociologinja, odlučno je pridonijeti jačanju međunarodnog dijaloga i kritičkog stava prema ratnoj agresiji sredstvima koja joj stoje na raspolaganju – donacijama, kritičkim raspravama i publikacijama. Pozivamo članove i članice HSD-a da se pridruže donatorskim akcijama kojima iskazujemo brigu i solidarnost sa stradalima u ratnim razaranjima. Popis organizacija kojima možete donirati sastavili su kolege iz Ukrajinskog društva sa Sveučilišta u Oxfordu, a jednoj od humanitarnih organizacija s popisa će Hrvatsko sociološko društvo donirati sredstva u iznosu od 7500 kuna. Također, ukoliko znate za slučajeve znanstvenika i znanstvenica kojima je potrebna pomoć, pozivamo vas da ih uputite na resurse dostupne preko mreže Scholars at Risk koja se kontinuirano nadopunjuje informacijama:

 https://www.scholarsatrisk.org/resources-for-at-risk-individuals-from-ukraine/

Jedan od mehanizama koji nam stoji na raspolaganju jest širenje sociološkog znanja o trenutnoj situaciji. Zato pokrećemo seriju razgovora pod naslovom Horor rata sociološke perspektive. Prvi razgovor ćemo održati s dr. sc. Nikolom Petrovićem iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu koji će održati uvodno izlaganje pod naslovom “Rat u Ukrajini i Europska unija: sociološki pogled”. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite idući ponedjeljak 21.3.2022. u 16 sati na Zoom poveznici https://us02web.zoom.us/j/86784874271

 

Srdačan pozdrav,

Predsjedništvo HSD-a

Kako se u Hrvatskoj shvaća kultura? Poruke kulturnoj politici

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na predavanje pod naslovom Kako se u Hrvatskoj shvaća kultura? Poruke kulturnoj politici. Predavanje se održava u okviru ciklusa ‘Sociološki razgovori’, u organizaciji splitske podružnice Hrvatskog sociološkog društva.

Predavanje će održati mr. sc. Mirko Petrić (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar/Sveučilište u Zadru). Navedeno izlaganje uz raspravu održat će se u utorak 15. 3. 2022. s početkom u 18.00h putem platforme Zoom.

Prisustvovati je moguće putem poveznice: https://us02web.zoom.us/j/82911252448?pwd=aklFcVFkSzl6T2gxVUdzcjRndGRpUT09

Veselimo se Vašem odazivu!

Srdačan pozdrav,

Izv. prof. dr. sc. Marija Lončar

Hrvatsko sociološko društvo, podružnica u Splitu

Toni Popović, mag.soc.

Hrvatsko sociološko društvo, podružnica u Splitu

Javna sociologija – Građanski odgoj kao razvojni potencijal: perspektive mladih u lokalnoj zajednici

13. 1. 2022. u 18.00 sati, Gradska knjižnica Zadar, Multimedijalna dvorana*

Rasprave o građanskom odgoju i obrazovanju u Hrvatskoj traju od druge polovice 1990-ih. U tom periodu provedba se oslanjala na pojedine projekte i entuzijazam pojedinaca, a službeno je GOO kao međupredmetna tema u okviru obrazovnog sustava zaživio tek 2019. godine. Usto, pojedine jedinice lokalne i regionalne samouprave započele su s uvođenjem izvannastavnih aktivnosti u školama u svojoj zajednici ili razvojem fakultativnih predmeta. Indikativno je da istraživanja političke pismenosti u Hrvatskoj provedena u 2010., 2015. te 2021. godini pokazuju niske razine političke pismenosti učenika, ali i određene pomake vezano uz stavove. O ovim temama u okviru razvojnih potencijala i perspektiva mladih u lokalnoj zajednici razgovaramo s doc. dr. sc. Markom Kovačićem i dr. sc. Nikolom Baketom. Tribinu moderira doc. dr. sc. Krešimir Krolo s Odjela za sociologiju, Sveučilišta u Zadru.

 

O sudionicima:

Doc. dr. sc. Marko Kovačić znanstveni je suradnik zaposlen u Institutu za društvena istraživanja gdje se bavi proučavanjem mladih.  Naslovni je docent na Sveučilištu u Rijeci gdje predaje kolegije na temu mladih, a na istom sveučilištu pokrenuo je i prvi akademski studij o mladima u Hrvatskoj. Osim toga, nacionalni je korespondent za politike za mlade pri Vijeću Europe i Europskoj komisiji i Youth Wiki nacionalni korespondent za Europsku komisiju, a u zadnjih devet godina sudjeluje u gotovo svim policy procesima vezanima za mlade na razini Hrvatske, EU i Vijeća Europe. M. Kovačić doktorirao je javne politike na Sveučilištu u Ljubljani, magistrirao političku znanost na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti, a javne politike na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje je i diplomirao. Bio je gostujući istraživač na sveučilištu Pompeu Fabra u Barceloni.

Dr. sc. Nikola Baketa znanstveni je suradnik na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu. Diplomirao je na Central European University gdje je specijalizirao komparativnu politiku, te na Fakultetu političkih znanosti gdje je specijalizirao javne politike. Fokus rada su mu građanska kompetencija mladih te građanski odgoj i obrazovanje. Jedan je od voditelja posljednjeg istraživanja političke pismenosti učenika završnih razreda u Hrvatskoj.

*U cilju suzbijanja bolesti COVID-19 na ulazu je obvezno predočiti EU digitalnu COVID potvrdu. Iz istog razloga, broj posjetitelja Multimedijalne dvorane tijekom javnog događanja je ograničen te se preporuča raniji dolazak.

 

 

Poziv na javno predavanje prof. Ilarie Riccioni „Multiculturalism: social problem or cultural resource?“

Iznimno nam je zadovoljstvo uputiti Vam pozivnu notu na javno predavanje koje će u suorganizaciji Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sekcije za teorijsku sociologiju Hrvatskoga sociološkog društva pod naslovom „Multiculturalism: social problem or cultural resource?“ održati prof. Ilaria Riccioni (Free University of Bozen-Bolzano, Italija). Naznačeno predavanje uz, dakako, popratnu diskusiju će se održati u četvrtak 16. 12. 2021. u 17.00 sati u vijećnici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (I. Lučića 3,
Zagreb). 
Predavanje će biti moguće pratiti odnosno diskusiji se priključiti putem
odgovarajuće on-line komunikacijske platforme slijedeći nižu poveznicu:

Join Zoom Meeting
https://us06web.zoom.us/j/4427394088?pwd=T2xWTjM5SVByR0dPUkhMM2NHOWRtdz09
Meeting ID: 442 739 4088
Passcode: eDQ0gy

Veselimo se Vašem dolasku i prilogu diskusiji!

Uz izraze štovanja te uz lijepi pozdrav,
Doc. dr. sc. Krešimir Žažar