Predavanje: Transformacija obiteljskih normi u transnacionalnom svijetu, 6.6.2019., 18h

S velikim zadovoljstvom pozivamo Vas na predavanje dr.sc. Tanje Vučković Juroš ‘Transformacija obiteljskih normi u transnacionalnom svijetu’ koje će se, u organizaciji Hrvatskog sociološkog društva, održati 6. lipnja 2019. s početkom u 18h u Društvu sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a, Zagreb.

U svom predavanju dr. sc. Tanja Vučković Juroš će izložiti glavne rezultate istraživačkog projekta TransNorm. Ovim projektom su ispitivana iskustva lezbijki, gejeva i biseksualnih (LGB) osoba iz Srednje i Istočne Europe koji su trenutno u braku i/ili odgajaju djecu s istospolnim partnerom u Belgiji ili Nizozemskoj – prvim dvjema državama na svijetu koje su priznale istospolne brakove i koje trenutačno jamče sva roditeljska prava istospolnim parovima. Ovim se projektom željelo vidjeti kako je preseljenje iz države s restriktivnim LGB zakonodavstvom u državu u kojoj je postignut viši stupanj LGB jednakosti utjecalo na svakodnevni život LGB osoba. Također se analiziralo i kako su obitelji koje su LGB migranti zasnovali u Belgiji i Nizozemskoj doživljavane i prihvaćene od strane članova njihove uže i šire obitelji i prijatelja u domovini.
Stoga je ova studija, osim intervjua s LGB migrantima, također uključivala i intervjue s njihovim roditeljima, braćom i sestrama te bliskim prijateljima koji još uvijek žive u društvima Srednje i Istočne Europe u kojima je istospolni brak zabranjen Ustavom i gdje je roditeljstvo istospolnih partnera podvrgnuto nebrojenim preprekama. Projekt je financirala Europska komisija sredstvima iz programa za istraživanje i inovacije EU-a Obzor 2020 u sklopu Marie Skłodowska-Curie individualne stipendije.

Dr.sc. Tanja Vučković Juroš doktorirala je sociologiju na Sveučilištu u Indiani u Bloomingtonu, SAD. Od 2009. do 2016. godine radila je na Katedri za socijalnu politiku Studijskog centra socijalnog rada na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Istraživački projekt TransNorm vodila je u Interdisciplinarnom istraživačkom centru za obitelj i seksualnost (CIRFASE) Katoličkog sveučilišta Louvain (Université catholique de Louvain, UCLouvain), Louvain-la-Neuve, u Belgiji od 2017. do 2019. godine.

Više članaka

hrCroatian
Scroll to Top