Priopćenje Hrvatskog sociološkog društva o ruskoj oružanoj invaziji na Ukrajinu

Hrvatsko sociološko društvo se pridružuje Europskom sociološkom društvu (ESA) i Međunarodnom sociološkom društvu (ISA) u osudama ruske oružane invazije na Ukrajinu. Zgroženi smo počinjenim nasiljem te neprihvatljivim kršenjem međunarodnih sporazuma i standarda recipročnosti.  

ISA statement on the Russian military offensive happening in Ukraine 

Statement on the armed invasion of Ukraine | European Sociological Association 

The ESA Executive Committee statement on the war in Ukraine | European Sociological Association

Hrvatsko sociološko društvo solidarno je sa svima koji su izravno pogođeni ruskom oružanom invazijom i svima koji podržavaju slobodu, suverenost i teritorijalni integritet Ukrajine. Izražavamo posebnu solidarnost s ukrajinskim sociologinjama i sociolozima koji prolaze kroz strahote ratnih razaranja. Ujedno iskazujemo i solidarnost sa sociologinjama i sociolozima, ali i ostalim građanima Ruske Federacije i Bjelorusije, koji su digli glas protiv rata i protiv režima u obranu demokracije i ljudskih prava.

Hrvatsko sociološko društvo kao dio međunarodne sociološke zajednice, koja broji više od pet tisuća sociologa i sociologinja, odlučno je pridonijeti jačanju međunarodnog dijaloga i kritičkog stava prema ratnoj agresiji sredstvima koja joj stoje na raspolaganju – donacijama, kritičkim raspravama i publikacijama. Pozivamo članove i članice HSD-a da se pridruže donatorskim akcijama kojima iskazujemo brigu i solidarnost sa stradalima u ratnim razaranjima. Popis organizacija kojima možete donirati sastavili su kolege iz Ukrajinskog društva sa Sveučilišta u Oxfordu, a jednoj od humanitarnih organizacija s popisa će Hrvatsko sociološko društvo donirati sredstva u iznosu od 7500 kuna. Također, ukoliko znate za slučajeve znanstvenika i znanstvenica kojima je potrebna pomoć, pozivamo vas da ih uputite na resurse dostupne preko mreže Scholars at Risk koja se kontinuirano nadopunjuje informacijama:

 https://www.scholarsatrisk.org/resources-for-at-risk-individuals-from-ukraine/

Jedan od mehanizama koji nam stoji na raspolaganju jest širenje sociološkog znanja o trenutnoj situaciji. Zato pokrećemo seriju razgovora pod naslovom Horor rata sociološke perspektive. Prvi razgovor ćemo održati s dr. sc. Nikolom Petrovićem iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu koji će održati uvodno izlaganje pod naslovom “Rat u Ukrajini i Europska unija: sociološki pogled”. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite idući ponedjeljak 21.3.2022. u 16 sati na Zoom poveznici https://us02web.zoom.us/j/86784874271

 

Srdačan pozdrav,

Predsjedništvo HSD-a

Više članaka

hrCroatian
Scroll to Top