Obavještavamo Vas da je preminuo Miro Mihovilović

U petak 12. 02. 2010. preminuo je istaknuti hrvatski sociolog, te dugogodišnji član Hrvatskog sociološkog društva,

Miro Mihovilović (1915. – 2010.)

Profesor Mihovilović je rođen 22. veljače 1915. godine u Splitu. Osnovnu školu i klasičnu gimnaziju završio je u Splitu. Fakultet za fizičku kulturu završio je u Beogradu. Doktorat znanosti iz psihologije stekao je 1965. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalizirao znanstveno područje “Slobodno vrijeme i rekreacija” u SAD-u 1961. i 1962. godine.

U svojstvu profesora predavao je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, Višoj turističkoj školi u Dubrovniku, Višoj školi za fizičku kulturu Zagreb i na poslijediplomskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, Školi narodnog zdravlja Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Filozofskom fakultetu u Zagrebu Fakultetu za sociologijo, političke vede in novinarstvo Universe v Ljubljani te Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku.

Kao sveučilišni profesor i član mnogih nacionalnih i svjetskih znanstvenih udruženja i institucija bavi se istraživanjem širokog spektra socioloških i psiholoških tema. Opus mu iznosi oko 400 radova. Većina znanstvenih radova objavljena je na engleskom, francuskom, talijanskom, njemačkom, mađarskom i španjolskom jeziku. Profesor Mihovilović bio je jedan od utemeljitelja Insituta za društvena istraživanja Sveučilišta u Zagrebu (današnji IDIZ) te predsjednik Hrvatskog sociološkog društva.

Uz izniman znanstveni opus profesor Mihovilović je bio jedan od najznačajnijih sportaša. Kao uspješan sportaš već je 1934. godine branio u vaterpolo reprezentaciji ostavši u reprezentaciji do Olimpijiskih igara u Londonu 1948. godine. Na XI Olimpijadi u Berlinu 1936. godine proglašen je najboljim vaterpolo vratarom Olimpijade, pa je branio i za reprezentaciju Europe protiv reprezentacije Ostalih kontinenata.

Odlazak profesora Mihovilovića kao iznimnog sportaša i znanstvenika veliki je gubitak hrvatske, ali i svjetske znanosti i kulture.

Više članaka

hrCroatian
Scroll to Top