Priopćenje za javnost oko događanja u Varšavskoj ulici

Povodom upada građevinskih postrojenja investitora g. Tomislava Horvatinčića pod jakom pratnjom interventne policije na javnu površinu koju su štitili građani grada Zagreba od kojih su neki potom uhićeni, Hrvatsko sociološko društvo javno prosvjeduje protiv takvog postupka jer se njime izravno: a) osporavaju ljudska i građanska prava, b) napada demokratski poredak u našoj zemlji.

Ovakvo očitovanje Hrvatsko sociološko društvo donosi imajući u vidu sljedeće činjenice:

  • protiv izvođenja projekta HOTO grupe na Cvjetnom trgu sakupljeno je 55.000 potpisa
  • protiv izvođenja projekta izjasnile su se relevantne profesionalne udruge jer su u postupku planiranja, u dokumentima koji projekt legitimiraju, višestruko povrijeđena pravila raznih profesija (sociologija, ekonomija, promet, zaštita okoliša, povijest umjetnosti, arhitektura, urbanizam)
  • način provedbe projekta javno su osporili hrvatski intelektualci u više navrata
  • kaotično i koruptivno upravljanje prostorom kao prvorazrednim nacionalnim razvojnim resursom, predmet je brojnih istraga u glavnom gradu i širom zemlje.

Ovakav društveni kontekst izvođenja projekta jasno pokazuje da su u tom postupku prekršena sva pravila tzv. „dobre uprave” koja je institucionalni temelj uravnoteženog razvoja.

Hrvatsko sociološko društvo upozorava da se radi o krizi demokracije, krizi upravljanja na lokalnoj i nacionalnoj razini, pogodovanju prigodnim ulagačima od strane stranačkih oligarhija, čime se još više produbljuje sadašnja politička kriza u zemlji.

Predsjedništvo Hrvatskog sociološkog društva:

Prof.dr. sc. Inga Tomić Koludrović (predsjednica)
Prof.dr. sc. Aleksandar Štulhofer (dopredsjednik)
Prof.dr. sc. Zoran Šućur (dopredsjednik)
Prof.dr. sc. Drago Čengić
Prof. dr. sc. Boris Banovac
Prof. dr. sc. Jadranka Čačić Kumpes
Prof. dr. sc. Nikša Dubreta
Dr. sc. Saša Poljanec Borić
Doc. Dr. Renata Relja
Doc. Dr. Ana Pažanin
Jana Šarinić, prof.
Branko Ančić, prof. (tajnik)

Više članaka

hrCroatian
Scroll to Top