Priopćenje za javnost

Zagreb, 12. veljače 2013.

Hrvatsko sociološko društvo (HSD) prosvjeduje protiv načina na koji se, tijekom nedavnih rasprava o zdravstvenom odgoju u školama, pokušalo diskvalificirati našeg člana, prof. dr. sc. Aleksandra Štulhofera.

U toj raspravi prevladali su nedemokratski tonovi, napadi na pojedince i ustanove. Posebno je napadnut prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, pri Odsjeku za sociologiju i predstojnik Katedre za seksologiju na istom odsjeku.

Žalosno je da se rasprava o toliko važnom predmetu svela na vrijeđanje i dovođenje u pitanje znanstvenog, stručnog i moralnog integriteta sveučilišnog profesora koji je član Hrvatskoga sociološkog društva.

HSD ovim priopćenjem izražava duboko neslaganje i žaljenje zbog nastale situacije te prosvjeduje zbog načina na koji se u javnosti pokušava diskvalificirati naš kolega i član društva. Znanstveni ugled prof. Štulhofera je neosporan, niz godina djeluje kao stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije u bihevioralnom praćenju HIV/AIDS-a. Također, prof. Štulhofer je i vrlo cijenjen znanstvenik i nastavnik koji objavljuje u najpoznatijim svjetskim časopisima.

Napadi ad hominem nikako nisu primjereni demokratskom društvu, demokratskoj proceduri i tipu „rasprave” kojom se ugrožava dostojanstvo, znanstveni autoritet i osobni integritet ne samo profesora Štulhofera, nego i šire znanstvene zajednice, pa i cijelog hrvatskog društva. Takav način „komunikacije” svakako ne služi na čast nikome, pa ni hrvatskoj državi koja bi uskoro trebalo postati dijelom Europske unije u punopravnom izdanju. Potrebne su nam kvalitetne, dobro organizirane i demokratske rasprave o svakom pitanju, pa i o pitanju zdravstvenog odgoja u obrazovanju, a ne diskvalifikacija, vrijeđanje i pokušaji diskreditiranja.

Predsjedništvo Hrvatskoga sociološkog društva (HSD)

Više članaka

hrCroatian
Scroll to Top