Poziv na okrugli stol “Zaduženost kućanstava: uzroci i posljedice”, Zagreb, 18. 5. 2013. u 17.00h

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na okrugli stol „Zaduženost kućanstava: uzroci i posljedice” u suorganizaciji Subversive Festivala i Sekcije „Društvo, ekonomija, rad” Hrvatskoga sociološkog društva.

U raspravi će sudjelovati dr. sc. Ivan Burić (Ipsos Puls, Zagreb), dr. sc. Paul Stubbs (Ekonomski institut, Zagreb), mr. sc. Luciano Lukšić, Mislav Žitko, prof. (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb), a diskusiju će moderirati dr. sc. Petra Rodik (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb).

Navedeno događanje održat će se u subotu 18. 5. 2013. s početkom u 17.00h u Kinu Europa (I. kat), Varšavka 3, Zagreb.

Veselimo se Vašem dolasku!

Za Sekciju HSD-a „Društvo, ekonomija, rad”

Drago Čengić, voditelj

*****

Nagli uzlet zaduživanja kućanstava koji se u Hrvatskoj dogodio, u skladu s tada zahuktalim trendom financijalizacije i kreditne ekspanzije, upeterostručio je dug stanovništva u samo pet godina (od 2002. do 2007.), a posebno intenzivan bio je porast stambenih kredita. U Hrvatskoj se tada prvi put pojavljuje nekoliko uzastopnih godina gospodarskog rasta, u čijem kontekstu imamo s jedne strane porast zaposlenosti i prihoda kućanstava, a s druge strane porast dostupnosti kredita i ponude potrošačkih dobara. Ono što je posebice važno jest da se porastom tržišta nekretnina mnogima otvara mogućnost rješavanja stambenog pitanja kao ključnog egzistencijalnog pitanja. Dolaskom krize, ova konstrukcija prosperiteta temeljenog na dugu izokreće se naglavačke u vrlo kratkom roku. Porast nezaposlenosti, pad prihoda, uz istovremeni rast cijena hrane i energenata doveo je do sve većeg broja ljudi koji žive u okolnostima financijske neizvjesnosti i nemogućnosti pokrivanja osnovnih životnih troškova. Utjecaj ovih okolnosti multiplicira se posljedicama ranije realiziranih kreditnih zaduženja. Među ekstremnijim slučajevima naglog osiromašenja velikog broja građana svakako spada slučaj krize dužnika s kreditima vezanim uz CHF, koja je eskalirala u ljeto 2011. godine. Posljedice dužničke krize manifestiraju se kroz niz društvenih posljedica: osiromašenjem, egzistencijalnom nesigurnošću i gubitkom perspektive, ali i kroz inicijative otpora i kritičko propitivanje praksi financijskih institucija i vrijednosti konzumerizma. Analiza uzroka i posljedica zaduženosti kućanstava pojavljuje se stoga kao jedan od ključnih i nezaobilaznih istraživačkih zadataka.

Ovdje možete preuzeti plakat događaja.

Više članaka

hrCroatian
Scroll to Top