Poziv na predavanje “Vizualna sociologija i metoda proširenog slučaja” 4. 3. 2015. godine, u 18h, Zagreb

Sekcija za kvalitativne metode istraživanja poziva Vas na predavanje mr. sc. Mirka Petrića s Odjela za sociologiju Sveučilista u Zadru na temu “Vizualna sociologija i metoda proširenog slučaja”.

Izlaganje će se održati 4. ožujka 2015. (srijeda) u 18h prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika i drugih nastavnika u Hebrangovoj 17 u Zagrebu.

Više o izlaganju:

Predavanje se bavi načinom na koji tzv. „vizualne metode” mogu poslužiti specifično sociološkoj kvalitativnoj (a ne, primjerice, kulturnostudijskoj ili antropološkoj) interpretaciji obrađivanih predložaka. S obzirom na to da se istraživanja vizualnog sve više vide kao autonomna, a ne nužno povezana s različitim disciplinarnim tradicijama, na početku izlaganja iznosi se pregled mogućnosti njihove sociološke kontekstualizacije. U nastavku se detaljnije razmatraju razlike između dva moguća etnografski usmjerena pristupa proučavanju vizualnih predložaka: klasične Glaser i Straussove „utemeljene teorije” (1967) te Burowayeve „metode proširenog slučaja” (1998). Na koncu se korisnost upotrebe potonjeg pristupa ilustrira na dvama primjerima iz lokalne prakse, povezana s arhitektonskim i u širem smislu urbano sociološkim temama.

Više članaka

hrCroatian
Scroll to Top