Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru slavi 40. godišnjicu osnivanja

Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru proslavit će svečanom i akademskom sjednicom 20. travnja u 11.30 četrdesetu godišnjicu osnivanja. U sklopu akademskog dijela proslave prof. dr. sc. Vjeran Katunarić održat će predavanje „Sociologija i zdravi razum: ezoterija, prosvjećivanje, marketizacija (predrasuda)“, a ugledni domaći znanstvenici raspravljat će o ulozi sociologije u hrvatskom društvu na okruglom stolu pod nazivom Sociologija u Hrvatskoj danas: između profesionalne i javne.

U sklopu proslave četrdesete godišnjice, od 21. do 23. travnja 2016., održat će se i međunarodna znanstvena konferencija „Religija i ne-religija u suvremenim društvima“ u organizaciji Međunarodnog udruženja sociologije religije Srednje i Istočne Europe (ISORECEA) i Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, a pod pokroviteljstvom Europske sociološke asocijacije (ESA) i Hrvatskog sociološkog društva (HSD) na kojem će sudjelovati stotinjak uglednih međunarodnih znanstvenika.

Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru osnovan je 1976. kao dio tadašnjega zadarskog Filozofskog fakulteta.

U prvom razdoblju svog djelovanja bio je osobito zapažen po istraživačkoj djelatnosti u području sociologije religije. Početkom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, s jednopredmetnim modulom „organizator kulturnih djelatnosti“, studij sociologije u Zadru usredotočuje se na tematiku kulturne politike. U kasnim devedesetim godinama prošlog stoljeća i na prijelazu u dvadeset prvo stoljeće nastupila je intenzivna istraživačka djelatnost u području sociologije mladih, žena te životnih stilova. Od 2003. nekadašnji Odsjek za sociologiju postaje Odjel za sociologiju i djeluje kao jedna od sastavnica integriranog Sveučilišta u Zadru. Od 2005. godine uvedeni su studijski programi usklađeni s Bolonjskom reformom.

Danas je Odjel za sociologiju zapažen po svojoj međunarodnoj aktivnosti, posebice Međunarodnom združenom diplomskom studiju kulturne sociologije u suradnji sa sociološkim odjelima Sveučilišta u Grazu, Republika Austrija, Trentu, Republika Italija i Masarykovog Sveučilišta u Brnu, Češka republika, kao i Međunarodnom združenom doktorskom studiju sociologije regionalnog i lokalnog razvoja u suradnji sa Sveučilištem u Teramu, Republika Italija. Odjel za sociologiju je 2013. utemeljio i međunarodnu znanstvenu mrežu Društvene znanosti i more (Social Science and the Sea – SSASEA) čiji su članovi istaknuti društveni znanstvenici iz Ujedinjenog kraljevstva, Irske, Belgije, Poljske, Njemačke, Italije, Grčke i Ukrajine.

Djelatnici Odjela su u posljednjih desetak godina vodili ili surađivali na 23 znanstvena projekta, među kojima je 15 međunarodnih projekata. U brojnim istraživanjima koje su provodili djelatnici Odjela uključena su druga visoka učilišta iz zemlje i inozemstva, kao i dionici iz privatnog i javnog sektora, posebice specijalizirane nevladine udruge, stručnjaci gospodarskih subjekata te hrvatski znanstvenici u inozemstvu.

Odjel je vrlo aktivan i u lokalnoj zajednici te redovito provodi istraživanja za potrebe građana, lokalnih institucija i udruga, poput istraživanja o ulozi Gradske knjižnice u društvenom životu Grada, o zadarskoj rivi kao prostoru urbanosti itd. Od 2012. godine Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru redovito organizira javna predavanja, okrugle stolove i radionice pod nazivom „Javna sociologija“ na kojima djelatnici Odjela, gosti iz drugih institucija zajedno s građanima i građankama promišljaju i diskutiraju o aktualnim društvenim problemima.

Program događanja nalazi se ovdje.

Plakat

Više članaka

hrCroatian
Scroll to Top