In memoriam Milan Mesić (1948. – 2016.)

Javljamo tužnu vijest da je naš dragi i uvaženi kolega prof. dr. sc. Milan Mesić preminuo u subotu 23. travnja 2016. godine, nakon duge i teške bolesti.

Milan Mesić bio je redovni profesor u trajnom zvanju te osnivač i Predstojnik Katedre za migracijske i etničke studije. Utemeljitelj je i prvi direktor Instituta za migracije i narodnosti Sveučilišta u Zagrebu (danas Institut za migracije i narodnost), u okviru kojeg je utemeljio časopis Migracijske i etničke teme, čiji je bio glavni i odgovorni urednik. Zaslužan je za uvođenje migracijskih studija u hrvatsku sociologiju te društvene i humanističke znanosti općenito. Pokrenuo je i vodio jedan od prvih poslijediplomskih studija iz područja sociologije migracija u Europi. Tijekom i nakon Domovinskog rata proveo je niz istraživanja o izbjeglicama i povratnicima.

Dobitnik je Državne nagrade za znanost u dva navrata te Povelje Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata.

Pogreb kolege Milana Mesića održat će se u srijedu 27. travnja 2016. godine s početkom u 12.10h na Krematoriju gradskog groblja Mirogoj.

Više članaka

Scroll to Top