Reakcija HSD-a na predavanje Marka Regnerusa na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Povodom predavanja Marka Regnerusa na temu odgoja djece u homoseksualnim obiteljima koje se održalo 23. svibnja 2018. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, Hrvatsko sociološko društvo želi skrenuti pažnju stručne i šire javnosti na znanstveno i metodološki upitne temelje na kojima ovaj američki sociolog gradi pristrane interpretacije o razlikama u štetnim ishodima djece koju odgajaju istospolni i raznospolni partneri. Podsjećamo na znanstvene radove koji dovode u pitanje kredibilnost istraživanja Marka Regnerusa te upućuju na zaključak da nema uvjerljivih dokaza o tome da seksualna orijentacija roditelja doprinosi razlikama u štetnim ishodima djece koju odgajaju istospolni i raznospolni partneri:

Vučković Juroš, Tanja (2017). Usporedba ishoda djece iz obitelji istospolnih i raznospolnih partnera: osvrt na kvantitativne studije provedene na slučajnim reprezentativnim uzorcima. Revija za sociologiju, 47(1), 65.  

Vučković Juroš, Tanja (2018): Zašto ‘Teksaška studija’ Marka Regnerusa ne govori o dobrobiti djece iz obitelji istospolnih roditelja, radni dokument, Open Science Framework.  

Također, Hrvatsko sociološko društvo podržava nastojanja i inicijative poput one Zagrebačkog psihološkog društva koje argumentirano upozoravaju na neznanstvenost Regnerusovog pristupa istraživanju istospolnih obitelji.

Više članaka

hrCroatian
Scroll to Top