Javna sociologija – Digitalni monopoli: kontradikcije i alternative

U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, u formi javne tribine i zajedničke diskusije, bit će predstavljeni nalazi i glavni teorijski argumenti nedavno objavljene knjige „The Political Economy of Digital Monopolies: Contradictions and Alternatives to Data Commodification“ autora: Paška Bilića, Tonija Pruga i Mislava Žitka.

U četvrtak, 28. travnja 2022. s početkom u 18 sati, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, u formi javne tribine i zajedničke diskusije, bit će predstavljeni nalazi i glavni teorijski argumenti nedavno objavljene knjige „The Political Economy of Digital Monopolies: Contradictions and Alternatives to Data Commodification“ autora: Paška Bilića, Tonija Pruga i Mislava Žitka.

Digitalne platforme u središtu su pozornosti znanstvenika, političara, regulatora i šire javnosti zbog njihova ogromnog, ali većinom netransparentnog utjecaja na društvo i ekonomiju. Razvijajući i primjenjujući analizu društvenih i vrijednosnih oblika (social form, value form), autori se kritički osvrću na mainstream teorijske pristupe i analize, ukazujući na analitičku potrebu da se platforme poput Googlea i Facebooka promisle u kontekstu njihova profitnog usmjerenja i tokova novca generiranog oglašavanjem i komodifikacijom korisničkih podataka.

Na tribini sudjeluju autori:

  1. sc. Paško Bilić (Institut za razvoj i međunarodne odnose, Zagreb),
  2. sc. Toni Prug (Odsjek za kulturalne studije, Filozofski fakultet, Rijeka),
  3. sc. Mislav Žitko (Odsjek za filozofiju, Filozofski fakultet, Zagreb).

Diskusiju moderira: doc. dr. sc. Krešimir Krolo (Odjel za sociologiju, Sveučilište u Zadru).

Događanje se održava u sklopu ciklusa javnih predavanja i diskusija – Javna sociologija, u organizaciji Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.

Više članaka

hrCroatian
Scroll to Top