In memoriam

S velikom tugom vas obavještavamo da nas je napustio naš kolega i prijatelj, uvaženi profesor emeritus Ognjen Čaldarović. Profesor Čaldarović bio je jedan od najplodnijih hrvatskih sociologa.

S velikom tugom vas obavještavamo da nas je napustio naš kolega i prijatelj, uvaženi profesor emeritus Ognjen Čaldarović.

Profesor Čaldarović bio je jedan od najplodnijih hrvatskih sociologa te je tijekom svoje bogate karijere objavio i uredio više desetaka znanstvenih knjiga te objavio više od stotinu znanstvenih radova u znanstvenim i stručnim domaćim i stranim časopisima.

Tijekom svog radnog vijeka, profesor Čaldarović se bavio s velikim brojem aspekata, disciplina i istraživačkih područja suvremene sociologije, kao što su urbana sociologija, urbanizam, urbano planiranje javnih prostora, sociologija rizika, sociologija vremena, sudjelovanje građana u donošenju odluka o planiranju grada te mnogobrojnim teorijskim konceptualizacijama u oblasti urbanih studija u rasponu od nekoliko desetljeća. Neosporan je njegov doprinos suvremenoj hrvatskoj i međunarodnoj sociologiji o kojem svjedoče mnogobrojne knjige i objavljeni članci, ali i istraživačke studije mnogobrojnih naših gradova, područja i aspekata.

Profesor O. Čaldarović je tijekom svog dosadašnjeg djelovanja razvio i značajan interes prema primijenjenoj sociologiji pa je u tom smislu proveo niz istraživanja u kojima je ispitivao mogućnost provedbe „socijalne prosudbe“ (social assessment) različitih sistema koji se unose u ljudski habitat, proučavajući reakcije stanovništva, ali i dimenzije narušavanja kvalitete okoliša. Njegovi napori u proučavanju navedenih dimenzija utjecali su na činjenicu da je u proteklih dva desetljeća sudjelovao ili vodio niz međunarodnih i domaćih istraživanja iz navedenih područja.

Profesor Čaldarović bio je istaknuti član Hrvatskog sociološkog društva te je vršio funkciju predsjednika u dva navrata (1990-1992, 2011-2013). Dobitnik je priznanja Rudi Supek za 2019. godinu za iznimno značajna postignuća, uspjehe i zasluge u  proširivanju znanstvenih spoznaja na polju sociologije te za organizaciju, rad i djelatnostima društva.

Ostavivši veliki trag u domaćoj sociologiji i u brojnim životima Ognjen Čaldarović će nam istinski nedostajati.

 

Više članaka

hrCroatian
Scroll to Top