Predavanje prof. dr. sc. Siniše Maleševića

Čast nam je i veliko zadovoljstvo pozvati vas na predavanje dr. sc. Siniše Maleševića, redovitog profesora University Collegea u Dublinu pod naslovom „Što je nacionalizam?“.

Čast nam je i veliko zadovoljstvo pozvati vas na predavanje dr. sc. Siniše Maleševića, redovitog profesora University Collegea u Dublinu pod naslovom „Što je nacionalizam?“. Predavanje će se održati u ponedjeljak 7. studenoga 2022.g. u 18h u Društvu sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu, Frankopanska 5a, Zagreb.

Profesor Siniša Malešević diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, magistrirao je na Sveučilištu Lancaster u Ujedinjenom Kraljevstvu a doktorat iz područja sociologije je stekao na Sveučilištu College Cork. Redoviti je profesor sociologije i predstojnik Odsjeka za sociologiju University Collegea u Dublinu te viši znanstveni suradnik u Nacionalnom konzervatoriju umjetnosti i obrta u Parizu. Njegovi glavni znanstveni interesi uključuju istraživanja rata i nasilja, etniciteta, nacija-država, nacionalizma, ideologija, socioloških teorija i komparativne historijske sociologije.
Prestižne svjetske akademske izdavačke kuće objavljuju knjige Siniše Maleševića, a ovdje navodimo recentne naslove: Why Humans Fight: The Social Dynamic of Close-Range Violence (Cambridge UP, 2022); Comparative Sociological Theory (Sage, 2021) i Classical Sociological Theory (Sage, 2021) u koautorstvu sa S. Loyalom; Grounded Nationalisms: A Sociological Analysis (Cambridge UP, 2019., počasno priznanje, 2020. dodijeljena Nagrada Stein Rokkan), Nation-States and Nationalisms: Organization, Ideology and Solidarity (Polity, 2013), The Sociology of War and Violence (Cambridge UP, 2010, reprint 2012). Knjige su mu prevođene na svjetske jezike: arapski, albanski, francuski, hrvatski, indonezijski, japanski, kineski, perzijski, portugalski, turski, ruski, srpski i španjolski.
Američka sociološka asocijacija proglasila je njegovu knjigu The Rise of Organized Brutality (2017) najboljom knjigom iz oblasti nasilja, rata i mira. Autor je više od 120 znanstvenih članaka i poglavlja u knjigama.
Profesor Malešević je gostovao na poznatim europskim sveučilištima poput London School of Economics, te na sveučilištima u Uppsali, Amster­damu i Bruxellesu te je održao više od 160 pozvanih predavanja širom svijeta. Član je Kraljevske irske akademije znanosti (Royal Irish Academy, 2010.), kao i Europske akademije (Academia Europaea, 2014.) te Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (2012.).

Veselimo se vašem dolasku!

Više članaka

hrCroatian
Scroll to Top