U sjećanje na Vjerana Katunarića (1949. – 2023.)

Profesor Katunarić bio je dugogodišnji član Hrvatskog sociološkog društva i njegov predsjednik od 1983. do 1984. godine.
 
Profesor Katunarić bio je dugogodišnji član Hrvatskog sociološkog društva i njegov predsjednik od 1983. do 1984. godine.
 
 
Profesor Katunarić dobitnik je brojnih priznanja, uključujući nagrade Rudi Supek Hrvatskog sociološkog društva, Orden Danice s likom Marka Marulića godišnje nagrade za znanost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, te Državne nagrade za znanost za životno djelo.
Njegovi brojni znanstveni radovi i knjige, uključujući “Dioba društva,” “Teorija društva u Frankfurtskoj školi,” “Bogovi, elite, narodi,” “Sporna zajednica,” i mnogi drugi, postali su klasici u području sociologije. Njegovo istraživanje etničkih odnosa, multikulturalizma i kulturne politike pridonijelo je dubljem razumijevanju ključnih društvenih pitanja.
 
 
„Nezaobilazni su njegovi doprinosi razumijevanju problematike etničkih odnosa u turbulentnom vremenu koji ih je dovelo u prvi plan, a doprinos razvoju ženskih studija i kulturne politike u Hrvatskoj može se smatrati revolucionarnim. Znanstveni i teorijski doprinos profesora Katunarića odlikuje izniman dar sinteze: pojedini njegovi članci, često i fragmenti, ponekad govore više od rezultata velikih empirijskih istraživanja.
Primjerice, njegov je članak iz 1996. „’Zvjezdano nebo’: promjene i determinizam gornjeg stratuma“ omogućio razumijevanje promjena u društvenoj stratifikaciji u vremenu u kojem su empirijska istraživanja na temu bila vrlo rijetka“ (Tomić-Koludrović, 2009).
 
 
Profesor Katunarić ostavio je dubok trag u svijetu sociologije i zauvijek ćemo ga pamtiti i čuvati njegovu baštinu. Njegovi doprinosi razumijevanju društva, kulture i politike ostaju neprocjenjivi, a njegovo naslijeđe će živjeti kroz buduće generacije sociologa i istraživača.
 
 

Više članaka

hrCroatian
Scroll to Top