Poziv na gostujuće predavanje profesorice Linnet Taylor sa Sveučilišta Tilburg u Nizozemskoj

Povodom pokretanja Centra za sociologiju medija i digitalno društvo (CEMEDIG) na Odjelu za kulturu i komunikacije, Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO), pozivamo Vas na gostujuće predavanje koje će održati profesorica Linnet Taylor sa Sveučilišta Tilburg u Nizozemskoj. Predavanje pod naslovom A progressive politics of technology: democratic process, data and justice održat će se 18. ožujka 2024. (ponedjeljak) od 17:30 u knjižnici Instituta (Lj. F. Vukotinovića 2, Zagreb, 2. kat desno).

Sažetak:

Organising responses to the technologies that impact the public, and representing the interests of people and groups in relation to datafied interventions, are part of the democratic project. Yet these public duties have been reframed as technical issues of expert-led governance and compliance. This talk will explore the challenges that public and private algorithmic systems pose to the expert-led model of technology governance, and what alternatives might be possible that are better aligned with democratic process.

Kratka biografija:

Linnet Taylor je profesorica međunarodnog upravljanja podacima na Tilburškom institutu za pravo, tehnologiju i društvo (TILT) u
Nizozemskoj. Njezino istraživanje usmjereno je na digitalne podatke, predstavljanje i demokraciju, s posebnom pozornošću na pitanja transnacionalnog upravljanja. Njezin rad na grupnoj privatnosti i pravdi podataka koristi se u raspravama o upravljanju tehnologijom u zemljama diljem svijeta. Također je vodila projekt Global Data Justice (2018-23), s ciljem razvoja okvira utemeljenog na socijalnoj pravdi za upravljanje podatkovnim tehnologijama na globalnoj razini. Njezin rad poduprli su i zaklada Luminate i EU AI fond. Članica je Nizozemske mlade akademije (De Jonge Akademie).

Molimo da dolazak potvrdite putem poveznice.

Više članaka

hrCroatian
Scroll to Top