Održano je novo predavanje iz ciklusa Javne sociologije – „Od etnografije do pojmovnika i dalje: režim iregulariziranihmigracija u europskom kontekstu“

Prošli četvrtak, 29. veljače 2024., u Gradskoj knjižnici Zadar održano je novo predavanje iz ciklusa Javne sociologije u organizaciji Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru i zadarske podružnice Hrvatskog sociološkog društva.

Izlaganje pod nazivom „Od etnografije do pojmovnika i dalje: režim iregulariziranih migracija u europskom kontekstu“ održali su Drago Župarić-Iljić s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te Bojan Mucko i Romana Pozniak s Instituta za etnologiju i folkloristiku, koji su o novijim migracijskim procesima govorili na temelju provedenih multilokalnih etnografskih terenskih istraživanja.

Izlagači/ca su predstavili pregled istraživačkih pristupa europskom režimu migracija, pri čemu su istaknuli transformacije režima i migracijsku dinamiku u Europi od 2015. godine do danas. Zatim su publici prezentirali neke od zabilježenih etnografskih fragmenata migrantske svakodnevice, referirajući se pri tome na gusti pojmovnik koji je proizašao iz promatranja i razgovora s migrantima/kinjama te su se osvrnuli i na sam proces terenskog rada i značenja angažiranog istraživačkog pozicioniranja.

Istraživanje je inače provedeno u okviru međunarodnog projekta „Europski režim iregulariziranih migracija na periferiji EU: od etnografije do pojmovnika“ koje je, između ostalog, rezultiralo i stvaranjem spomenutog pojmovnika, dostupnog na web stranici e-ERIM – mreža pojmova europskog režima iregulariziranih migracija na periferiji EU, na poveznici.

Više članaka

hrCroatian
Scroll to Top