Osvrt na tribinu Sekcije za sociologiju sporta – „Sportska infrastruktura grada Zagreba: jučer, danas, sutra“

Tribina pod nazivom „Sportska infrastruktura grada Zagreba: jučer, danas, sutra“ održana je 25. ožujka 2024. u multimedijalnoj dvorani Instituta za društvene znanosti Ivo Pilar.

Tribinu je organizirala Sekcija za sociologiju sporta Hrvatskog sociološkog društva, a Institut društvenih znanosti Ivo Pilar ustupio je logističku potporu. Tribinu je moderirao dr. sc. Dino Vukušić. Na tribini su govorili dr. sc. Jana Vukić, izvanredna profesorica na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Marin Duić, asistent na Katedri za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Dario Topić, novinar Večernjeg lista te Goran Đulić, član Upravnog vijeća Ustanove za upravljanje sportskim objektima grada Zagreba.

Razgovor sa stručnjacima te predstavnicima medija i trenutne gradske vlasti bio je veoma informativan i konstruktivan, a publika je postavljala zanimljiva pitanja o budućnosti pojedinih veoma važnih sportskih objekata poput Doma Dražena Petrovića i Doma sportova.

Sukus iznesenih činjenica o zagrebačkoj sportskoj infrastrukturi mogao bi se svesti na prošlost prepunu entuzijazma (Univerzijada), ne toliko bajnu sadašnjost (višegodišnja zapuštenost, raspadno stanje većine objekata iz doba Univerzijade, ekonomska neodrživost, visoka cijena održavanja hladnog pogona) i nadu za boljom sutrašnjicom u pogledu višegodišnjeg planiranja i odustajanja od točkastog pristupa obnavljanja i izgradnje samo onih objekata koji nisu više pogodni za korištenje, odnosno onih koji su nam prijeka potreba.

Spomenuto planiranje mora uzimati u obzir kako profesionalni sport tako i rekreaciju “običnih” građana. Također, planiranje bi moralo konzultirati struku (urbaniste, arhitekte, ekonomiste, kineziologe, ali i sociologe) koja bi prethodno implementaciji davala savjete i kreirala studije izvedivosti nerijetko konzultirajući i same građane. Takvim bi se holističkim pristupom (odozgo i odozdo) pristupilo novoj eri gospodarenja sportskim objektima grada.

Cijeli sadržaj tribine možete poslušati i pogledati na snimci (ovim putem se ispričavamo za nisku kvalitetu snimke koja je, zbog izostanka pravog osvjetljenja, ipak pogodnija za audio nego za video korištenje): LINK NA SNIMKU te na Facebook objavu.

Više članaka

hrCroatian
Scroll to Top