Članovi Sekcije za subkulture HSD-a održali su predavanja u sklopu Mjeseca supkulture

U organizaciji Kluba studenata sociologije „Diskrepancija“ održana je serija predavanja u sklopu Mjeseca supkulture. Događaj je to koji kroz cijeli travanj na Filozofskom fakultetu okuplja različite predavače, aktere scene te studente koji se bave istraživanjima supkulturnih fenomena u društvu. Svoja predavanja održali su članovi Sekcije za subkulture HSD-a dr.sc. Dino Vukušić, dr.sc. Andrej Ivan Nuredinović i dr.sc. Benjamin Perasović.

Na otvorenju Mjeseca supkulture 4.4. predavanje je održao dr.sc. Dino Vukušić, koji je u nešto više od sat vremena iznio osnovne teorije sociologije supkultura te prikazao povijesni razvoj ove sociološke sub-discipline. Nakon predavanja nazočni su se zadržali u kratkoj raspravi o supkulturnim fenomenima u suvremenom društvu, a kroz raspravu je dodatno produbljena ideja o nužnosti aktualiziranja pojedinih teorijskih sklopova prvenstveno kroz empirijska istraživanja.

Drugi tjedan (9.4.), dr.sc. Andrej Ivan Nuredinović govorio je o navijačkoj supkulturi s posebnim naglaskom na Bad Blue Boyse koje je istraživao u sklopu svoje doktorske disertacije. Nakon zanimljivog predavanja uslijedila je rasprava koja je ponudila odgovore na političko-aktivističku dimenziju navijačkih skupina, a ujedno moglo se čuti pregršt zanimljivih primjera sa samog terena kojima je kolega Nuredinović okupljenima prikazao neke aspekte djelovanja organizirane navijačke supine.

Za kraj drugog tjedna (11.4.) dr.sc. Benjamin Perasović održao je predavanje o rave supkulturi u kojem je kroz tri teze govorio o teorijskim aspektima istraživanja ovog fenomena pa sve do osobne involviranosti u rave scenu. Okupljeni su mogli čuti sociološki zanimljiva teorijska stajališta, a uz to kolega Perasović je ponudio jedinstveni inside uvid u scenu rave glazbe od njenih početaka u Hrvatskoj sve do danas.

Mjesec supkulture nastavlja se naredna dva tjedna kada će izlaganja održati studenti koji se bave istraživanjem različitih grupa mladih, također, održat će se i nekoliko tematskih glazbenih slušaonica, a finale cijelog događaja biti će koncert mladih bendova krajem mjeseca.

Pogledajte kako nam je bilo na našem Facebook profilu

Više članaka

hrCroatian
Scroll to Top