Izvještaj o stručnim aktivnostima Sekcije (10/2011.)

Sekcija za sociologiju prostora u suradnji sa Platformom 9.81 iz Splita organizirala je studijski posjet Splitu od 14. do 16. listopada 2011. godine tijekom kojega su održane različite stručne aktivnosti naših članova. Pozivu za posjet Splitu se odazvalo 8 članova: Inga Tomić Koludrović, Mirko Petrić, Saša Poljanec Borić, Ognjen Čaldarović, Jana Šarinić, Nensi Segarić, Željka Tonković, Kruno Kardov. U radu su sudjelovali i Valerija Barada s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru te Miranda Veljačić i Dinko Peračić iz Platforme 9.81.

Prvoga dana posjeta, 14. listopada, organizirana je javna tribina “Budućnost grada Splita: sociološki pogled” u Multimedijalnom kulturnom centru Doma mladih s početkom u 18 sati. Na tribini su sudjelovali Saša Poljanec Borić, Mirko Petrić i Inga Tomić Koludrović. Uvodnu riječ je dao Dinko Peračić iz Platforme 9.81 iz Splita koji je i moderirao raspravu. Tribina je bila dobro posjećena (60-ak građana).

U subotu, 15. listopada, organiziran je obilazak različitih dijelova grada i prigradskih naselja (Split 2, Split 3, Žnjan, Pazdigrad, Kila…) uz stručno vodstvo članova sekcije Mirka Petrića i Inge Tomić-Koludrović te arhitekta Dinka Peračića iz Platforme 9.81. Tijekom obilaska Žnjana organiziran je susret s Marijanom Puljak, predsjednicom Gradskog kotara Žnjan, koja je iznijela osnovne probleme s kojima se susreću stanovnici tog naselja.

Tijekom večeri je organiziran okrugli stol “Kultura-turizam-baština: problemi povijesne jezgre Splita”. Okrugli stol je organiziran za članove Sekcije u prostorijama Plaforme 9.81, a uvodna izlaganja su održali arheologinja Tajma Rismondo-Čale, Lidija Petrić s Ekonomskog fakulteta u Splitu i Boran Vrandečić iz Udruge turističkih vodiča Splita, ujedno i član Građanske incijative Split, uz moderiranje Inge Tomić-Koludrović.

U nedjelju, 16. listopada održan je drugi okrugli stol za članove Sekcije na temu “Obrisi posttranzicijskog grada” tijekom kojega su raspravljana zapažanja proteklih dana.

Aktivnosti u Splitu su u cjelini bile uspješne tako da je izražena želja da se organiziraju slični obilasci drugih gradova. Najveći dio ovih aktivnosti Sekcije su organizirali Mirko Petrić i Inga Tomić-Koludrović, u suradnji s Mirandom Veljačić iz splitskog ogranka Platforme 9.81, kojima se zahvaljujemo na odlično isplaniranim događanjima. Zahvalnost dugujemo i Platformi 9.81 koja je ne samo pomogla u organizaciji tribine, stručnog vodstva i okruglih stolova, nego je ustupila vlastite prostorija za naše aktivnosti, kao i građanima i različitim stručnjacima koji su s nama podijelili svoja iskustva i stručne analize. Javna tribina organizirana je u prostoru Multimedijalnog kulturnog centra u Domu mladih, ustupljenom bez nadoknade, a LCD projektor ustupio je splitski ogranak Hrvatske udruge likovnih umjetnika.

Događaj je bio dobro medijski popraćen: izvješća su se pojavila u dnevnom listu Slobodna Dalmacija, na portalima T-portal, Pogledaj.to i Tjednik.hr, kao i u programima Hrvatskog radija te pojedinih lokalnih radijskih postaja. Najavljen je i opsežniji prilog u tjednom prilogu Spektar Slobodne Dalmacije.

hrCroatian
Scroll to Top