Izvještaj o stručnim aktivnostima Sekcije za sociologiju prostora organiziranima u Zadru 26. i 27. listopada 2012. godine

Sekcija za sociologiju prostora u suradnji s Odjelom za sociologiju Sveučilišta u Zadru organizirala je stručni skup pod nazivom „Razvojne perspektive u posttranzicijskom kontekstu: primjer Zadra”, koji je održan 26. i 27. listopada 2012. godine. Studijski posjet Zadru okupio je članove/ice Sekcije (Mirko Petrić, Željka Tonković, Jelena Zlatar, Kruno Kardov, Anita Bušljeta), manji broj stručnjaka/inja iz drugih područja (arhitektura i urbanizam, povijest umjetnosti, turizam) te članove/ice zadarskog Odjela za sociologiju koji su sudjelovali na okruglim stolovima i zajedničkim raspravama u sklopu programa skupa.

Skup je otvoren predavanjem zadarske povjesničarke umjetnosti Antonije Mlikote o izmjenama u povijesnoj jezgri nakon bombardiranja u Drugom svjetskom ratu. Nakon predavanja uslijedio je zajednički obilazak pojedinih lokacija koje i danas svjedoče o prostornim diskontinuitetima unutar povijesne jezgre kao posljedicama obnove grada. Prvi dan skupa završen je posjetom izložbi „Nedovršene modernizacije između utopije i pragmatizma” u Kneževoj palači.

Drugog dana skupa, u subotu, 27. listopada, organiziran je obilazak različitih dijelova grada, uz stručno vodstvo povjesničarke umjetnosti Antonije Mlikote i zadarskog arhitekta i urbanista Pavla Marušića. Kako bi se stekao uvid u različite faze razvoja grada, obilazak je uključio nekoliko gradskih cjelina (Arbanasi, Karma, Kolovare, Stanovi, Bili Brig, Višnjik, prostor Novog kampusa zadarskog Sveučilišta).

U sklopu drugog dana skupa održana su i dva okrugla stola. Na okruglom stolu „Upravljanje razvojnim promjenama” Sven Marcelić (Odjel za sociologiju) izlagao je na temu aktivnosti zadarskog Sveučilišta u regionalnom razvoju, Jelena Zlatar (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu) govorila je o ulogama aktera urbanih promjena u planiranju grada, Kruno Kardov (Filozofski fakultet u Zagrebu) održao je izlaganje o problemima konverzije vojnih nekretnina u Hrvatskoj, dok je Atana Grbić iz udruge Eko-Zadar sudionike skupa upoznala s nekoliko primjera komercijalizacije i otimanja javnog prostora u Zadru. Okrugli stol moderirala je Željka Tonković. Stručni skup zatvoren je okruglim stolom „Turizam u Zadru: održivi/urbani/kulturni”, na kojem su govorili Vinko Bakija s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti te Mirko Petrić i Željka Tonković s Odjela za sociologiju, uz moderiranje Svena Marcelića.

hrCroatian
Scroll to Top