Sociologija iz izolacije

Hrvatsko sociološko društvo (HSD) dobrovoljna je strukovna udruga koja okuplja znanstvenice i znanstvenike, stručnjakinje i stručnjake u području sociologije, kao i druge znanstvene, kulturne i stručne djelatnike/ice zainteresirane za razvitak sociologije. HSD organizira niz znanstvenih i stručnih događanja, dok njegovi članovi i članice, uz svoj redovni rad na sveučilištima, u znanstvenim i stručnim organizacijama, te raznim drugim institucijama i poduzećima i kao samostalni radnici/e, često sudjeluju u različitim stručnim ekspertizama, predstavljaju svoj rad javnosti kroz znanstvene i stručne skupove, medije i sl. Međutim, pandemija koronavirusa nas je, kao i ostale ljude u Hrvatskoj i diljem svijeta, suočila s jednim od najvećih društvenih izazova u suvremenoj povijesti. Kao sociološka struka s jedne strane smo onemogućeni provoditi jedan aspekt našeg djelovanja tj. putem javnih predavanja i skupova predstavljati rezultate svog rada stručnoj i široj javnosti te kroz terenski istraživački rad otkrivati brojne društvene probleme i izazove. S druge strane, kao struka smo u jedinstvenoj situaciji promišljati društvene aspekte upravo tog istog globalnog izazova u kojem živimo. Također, kao stručnjaci osjećamo i dužnost da znanstvenim uvidima doprinesemo boljem razumijevanju trenutačne krizne situacije i svih društvenih fenomena koji iz nje proizlaze. Ali isto tako i da kao ljudi progovorimo o onim temama i problemima za koje smatramo da je potrebno govoriti jer određuju ljudske živote i sudbine.

Trenutna nas je situacija potaknula da pojačamo aktivnosti ‘javne sociologije’ (public sociology), koncepta kojeg je uveo Michael Burawoy, kako bismo kroz popularizaciju socioloških spoznaja i perspektiva, u većoj mjeri sudjelovali u društvenom javnom prostoru. U narednom periodu pokušat ćemo kroz rubriku Sociologija iz izolacije ponuditi niz popularno-znanstvenih tekstova sociologinja i sociologa koji/e će kroz osobni autorski rukopis progovoriti o onim temama o kojima nešto znaju, a do kojih im je stalo kao članovima ovog društva i ljudima koji se isto nalaze u ovoj krizi. U tekstovima ćemo se baviti znanstvenim uvidima u promjene u društvu koje se trenutno događaju, predstavljanjima rezultata socioloških istraživanja koja pružaju bolje razumijevanje društvenih promjena s kojima smo suočeni, razbijanjem mitova o nekim sociološkim pojmovima koji trenutno „plutaju“ javnim diskursom, te osjećajima koje nam ova situacija izaziva.

Nadamo se da će vam tekstovi biti zanimljivi i da će doprinijeti boljem razumijevanju određenih društvenih fenomena te, naposljetku, i pozitivnim promjenama u društvu.

 

Urednički tim u izolaciji

 

Tekstove možete pronaći ovdje.

hrCroatian
Scroll to Top