Laureatkinja 2019. godine – Prof. dr. sc. Inga Tomić-Koludrović

Obrazovanje i nastava

Prof. dr. sc. Inga Tomić-Koludrović započela je svoj akademski put diplomiravši iz komparativne književnosti i sociologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1977. godine. Magistrirala je iz sociologije kulture na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani 1992. godine, a doktorirala 1998. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je svojim istraživanjem dublje proniknula u temu sociologije životnog stila. Njezina akademska karijera obuhvaća različite institucije, počevši od Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zadru od 1994. do 2013. godine. Nakon toga, prelazi na Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Split, gdje i danas radi kao znanstvena savjetnica u trajnom zvanju.

Znanstveni doprinosi

Autorica je osam knjiga i preko pedeset znanstvenih članaka, a njen rad često se temelji na čvrstim teorijskim okvirima, primijenjenim na hrvatsko društvo. Za svoj rad nagrađena je prestižnom Državnom nagradom za znanost za knjigu “Pomak prema modernosti: Žene u Hrvatskoj u razdoblju zrele tranzicije” 2016. godine.

Proučavanje sociologije životnog stila i sociologije žena u Hrvatskoj pružilo je nove uvide u društvo i promjene koje su se odvijale tijekom godina tranzicije. Njezina teorijska perspektiva, usmjerena na suvremene teorije modernizacije, spojena s čvrstim empirijskim istraživanjima, stvorila je temelje za bolje razumijevanje društva u promjeni. Kao pročelnica Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, omogućila je internacionalizaciju rada tog odjela i pokrenula međunarodne studijske programe u suradnji s drugim europskim sveučilištima.

Međunarodna priznanja

Održala je pozvana predavanja na uglednim međunarodnim sveučilištima (MIT, Boston College, Sveučilište Karl-Franzens u Grazu, Sveučilište u Bologni, Academia Sinica u Taipeiju). Aktivno je sudjelovala u razvoju civilnog društva u Hrvatskoj, dijeleći svoje znanje s organizacijama koje se bave ženskim pravima i kulturom.

Više članaka

hrCroatian
Scroll to Top